Motor

Prislapp från 3,7 miljoner kronor – Linjett 39 klar i sommar

Rosättravarvet lanserar för första gången en båt som tack vare digitala hjälpmedel ska vara helt klar redan på ritningsstadiet, Linjett 39.


Vi kör nya Dacia Sandero: ”En bra A-till-B-bil”

Wiggo Björck rapporterar från provkörningen av nya Dacia Sandero och Sandero Stepway.


Ekoturism på vattnet – hållbarhet framför allt

Med baser på Ibiza och Australien kallar sig La Bella Verde, som startade som ett vanligt båtcharterbolag, pionjärer för grönt båtliv.


72-fots flytande drönare sjösatt

Det kaliforniska företaget Saildrone utvecklar så kalllade USV-farkoster, där USV står för unmanned surface vehicle, alltså ett obemannat fartyg som opererar på vattenytan.


"Sedan jag var barn har jag drömt om att få segla jorden runt"

Här är paret som ska inleda sitt äventyr ute till havs. Från Stockholm går resan mot Färöarna och ut mot resten av världen.


Världens största dieselmotorfabrik ställer om – börjar bygga elmotorer

Motorfabriken i franska Tremery ska sluta tillverka dieselmotorer.


Vad är det bästa med båtliv på vintern?

Praktiskt Båtägandes motorexpert Lars Lundbladh, även kallad Doktor Diesel, tipsar om hur du kan minska risken för att båtmotorn fryser sönder när båten väl är på land. Det finns ju också de som nyttjar båten året om och några av dem ställe vi följande fråga till: Vad är det bästa med båtliv på vintern? Jonas Jägetoft, Royal Trader 42: - Lugnet och att man är ensam, utan hets. Det är jätteskönt att kunna vara för sig själv ute på öarna. Vi har...


Skrapa bilen rätt – undvik böter

Något som många slarvar med är att borsta bort snön från bilen - och det kan både vara farligt och bli kostsamt. Marcus Noterius träffar Jimmy Norberg som är chef för trafikpolisen i Östersund.


Larmrapport: Var tionde väg i mycket dåligt skick


Tonåringar brottsmisstänkta efter båtkrock

Sammanlagt tio ungdomar befann sig ombord på den aluminiumbåt och den ribbåt som i våras krockade ordentligt med varandra utanför sydsvenska Skanör.


Michelins oväntade drag – patenterar motor för tvåhjulingar

Patentet är överraskande för att komma från Michelin. Det handlar om en liten batteridriven enhet som kan leverera backmöjligheter till motorcyklar.


Nytt elbilstest: Så mycket räckvidd tappar bilarna i kylan

5 elbilar på vinterväglag – så mycket ökar förbrukningen.


Xpeng-chefen: Europas elbilsmarknad är ”en stor möjlighet”

Det kinesiska startup-företaget Xpeng Motors planerar nu sitt intåg i Europa. I en intervju med Automotive News Europe avslöjar chefen Brian Gu elbilstillverkarens utrullningsplan.


Tullen får utökade befogenheter

Alltför länge har svenska båtägare med tilltagande frustration fått se hur det stadigt ökande antalet stulna utombordsmotorer försvinner utomlands i en strid ström.


Dubbellansering av Sealines 33-fotare

Nya C335 är efterföljare till Sealines C330 och har enligt ett pressmeddelande uppdaterats med modernare linjer, större toalett med avskärmad dusch och mer förvaring i hytterna.


"Krabbamaranen" – lyxyachten som kan ta sig upp på stranden

Unika lyxkatamaranen kan bli din för 245 miljoner kronor


Veckans hetaste nyheter!

Här är några av veckans mest lästa nyheter – samlade på ett ställe.


President Joe Biden: Alla federala bilar ska vara elbilar

USA:s nya president rivstartar – ska byta ut 645.000 bilar.


Så minskar du risken för att båtmotorn fryser sönder

När torrsättningen är avklarad kan det kännas som att jobbet är gjort och att det nu bara är att vänta in våren. Men varje år fryser många båtmotorer sönder, och med tanke på att det i år är många som blivit ägare till sin första båt är risken stor att det blir ännu fler. Det är emellertid inte så svårt att eliminera risken. Praktiskt Båtägandes motorexpert Lars Lundbladh, även kallad Doktor Diesel, berättar här hur man går till väga när båten...


Flera Volvo-klassiker på auktion

En ilsket röd Volvo PV 544 Sport G och två sportiga Volvo 242 GT är några av de många klassiska Volvo-pärlorna på Bilweb Auctions första auktion i år. Men det säljs också andra skönheter som Mercedes Pagoda och en Bristol 400.


Återvunna petflaskor från havet har blivit klockor

Triwa gör klockor, klockarmband och solglasögon som designas i företagets kreativa studio på Grev Turegatan i Stockholm.


SOS-signalera med lanternorna

Useame är ett helt nytt och patentsökt nödsignalsystem som använder din båts egna lanternor för SOS-signalering.


Volkswagen klarade EU-målet, men ändå inte – tvingas böta

ID.3 och några smarta taktiska drag har räddat Volkswagen personbilar från att behöva betala dryga böter till EU. Men Volkswagen-koncernen klarade inte målet och får böta.


Regeringen överväger storsatsning på vätgas – kan bil en klimaträddare

Ska satsningen bli verklighet måste vindkraften byggas ut rejält.


Båtcharter – två familjer i en katamaran

Att segla två familjer i samma båt är en svårslagen upplevelse som ger mersmak. I alla fall när varje familj har sin egen lilla lägenhet med två hytter i en katamaran.


Volvo Cars annonskupp – kan ge bort bilar för 16 miljoner

I samband med Super Bowl i USA väljer Volvo Cars att ge bort bilar istället för att göra reklam.


Europas bästa segelbåtar har utsetts – vår expert i juryn!

Den prestigefyllda utmärkelsen European Yacht of the Year tillkännagavs 22 januari. En av jurymedlemmarna är vår egen Joakim Hermansson. Han tycker till om vinnarbåtarna.


"Förlorade redskap kan bli dödsfällor på botten"

Sedan slutet av 2019 har projektet Fiskereturen, med hjälp av finansiering från Havs- och vattenmyndigheten, kartlagt och samlat in uttjänta fiskeredskap som annars hade löpt en risk att skada naturen.


Här är BMW M5 CS – BMW:s starkaste produktionsbil någonsin

Med sina 635 hk är M5 CS det grymmaste som någonsin producerats i München.


Ynnor: "Förslaget om höjning av förmånsvärde bygger på felaktiga uppgifter"

Ronny Svensson på Ynnor anser att Regeringen är ute och cyklar angående höjningen av förmånsvärdet.


45-årsjubileum med 45-fotare

Amerikanska J Boats firar i år 45 år som båttillverkare. Sedan starten med pangsuccén J/24, som producerades hemma i grundarbröderna Rod och Bob Johnstones garage i Connecticut i slutet av 1970-talet, har man till dags dato byggt omkring 15 000 båtar.


Glöm räckviddsångest – här är elbilarna som tar dig längst på en laddning


Cupra Formentor har fått ABT-massage

Cupra Formentor är Cupras första egna modell utan backning av Seat. När vi körde den i höstas kunde vi konstatera goda köregenskaper och en bil som är rymligare än den ser ut. Den upplevs också väldigt snabb, föga förvånande med tanke på att den ger 310 hästkrafter och 400 Nm. I originalutförande gör Cupra Formentor 0 – 100 km/h på 4,9 sekunder. Är det så att man gärna vill ha en Cupra Formentor, men tycker att det är aningen för långsamt så har...


Airbnb för båtar till Sverige

Vill du dra in en slant på att hyra ut din båt när du inte själv använder den? Båtlivets Airbnb gör nu en offensiv i Sverige.


Förnuft & Känsla – VW ID.4 mot Volvo V90

"Om jag tycker att ID.4 vinner skulle det betyda bensinbilens absoluta och omedelbara död!"


Båtlivsorganisationerna: Dåligt vattenskoterförslag!

Transportstyrelsen har lämnat ett förslag till regeringen med krav på förarbevis för vattenskotrar, men förslaget gillas inte av båtlivsorganisationerna Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet, som tillsammans har fler än 300 000 medlemmar.


Nimbus vill in på börsen

"Ett logiskt nästa steg"


Sjöpolisens märkliga jakt

"Inte så ovanligt som man tror"


Race of Champions till Sverige – ska köra på havsisen i Piteå

Världseliten i motorsport kommer till Sverige nästa år – närmare bestämt till Pite Havsbad! Det är första gång som evenemanget håll i Sverige, något den svenske medgrundaren av Race of Champions, Fredrik Johansson naturligtvis är mycket nöjd med. – Efter att ha hållit Race of Champions på prestigefyllda platser som "Fågelboet" i Peking, Stade de France i Paris, Wembley Staduim och Londons Olympiastadion är det den stor ära att kunna ta eventet...


BMW 320e och 520e visar upp sig – nya laddbara instegsmodeller

BMW utökar sitt laddhybridutbud med två nya versioner av 3- och 5-serien. Denna gång rör det sig om instegsvarianter med lägre effekt och pris.


Provkörning: Volkswagen ID.4 – ”Den här bilen de flesta familjer vill ha”

Det andra steget på VW:s elektrifieringsresa och tänkt storsäljaren. Crossovern ID.4 levererar ett mer övertygande intryck än sin föregångare och visar att tyskarna har fått upp ångan, skriver Felix Björklund.


Microsoft skyndar på de autonoma bilarna

Efter att Apple till slut verkar kasta sig in i fordonsbranschen meddelar nu Microsoft att de ska hjälpa Cruise och GM med utvecklingen av självkörande bilar.


VW-chefen avslöjar priset på de kommande flaggskeppsmodellen

"The Trinity" ska bli VW:s eldrivna flaggskeppsmodell. Nu avslöjar Volkswagens vd Ralf Brandstätter vad den kommer att kosta.


Äntligen! Flytande båtmässa i april

Prenumerera på Praktiskt Båtägande BESTÄLL HÄR! En ny flytande båtmässa får premiär i den gamla Eriksbergsdockan på Norra älvstranden i Göteborg den 16–18 april. Bokningsläget ser gott ut, med närmare 200 båtar som ska fylla upp den gamla varvsdockan, och därtill ett antal tillbehörsutställare i tält på landbacken, samt aktörer såsom polisen, kustbevakningen och SSRS. Det berättar initiativtagaren och välkände branschprofilen Kjell Hansson, som...


Fem personer från Stena Scandinavica isolerade på hotellrum

"Några har det nya muterade viruset"


Peder: Förnuft mot känsla!

"Jag tänker fortsätta låta mina känslor styra mig även om jag ibland skulle behöva en förnuftig röst på min ena axel som sade åt mig att hejda mig ibland."


120 miljoner kronor satsas på Göta kanal

Göta kanal är 19 mil lång och tar årligen emot omkring tre miljoner besökare, varav en mängd fritidsbåtsfarare.


Verkstad blir ny gästhamn i Göta kanal

En lång rad renoveringsåtgärder har redan vidtagits längs Göta kanal, och arbetet fortsätter i vinter med säsongsanpassade insatser.


Utsläpp från bilvärmare passerar under radarn: ”Anmärkningsvärt”

I vintertid går bilvärmarna varma, men när Naturskyddsföreningen undersökte utsläppen från de bränsledrivna värmarna konstaterades att de både är omfattande och helt oreglerade.


HKS vässar ikoniska Nissan Skyline GT-R med F1-teknik – siktar på 600 hk och 5 l/100 km

Det japanska eftermarknadsföretaget visar nu upp ett trimkit för Nissan R32 Skyline GT-R som inte bara ska öka effekten – det ska också sänka både förbrukningen och utsläppen drastiskt.